rezistanta

Simți Rezistență la Respirația Transformativă sau la Respirația Profundă? Iată Cum să Elimini Lupta

July 14, 20245 min read

Uneori, experiențele de respirație transformativă pot fi extatice, uneori incitante, uneori blânde, dar alteori pot părea ca o luptă, iar rezistența este extrem de comună. Unii participanți raportează o luptă interioară profundă cu o rezistență intensă față de proces. Acest lucru se întâmplă de obicei înainte de sesiune (când o voce interioară încearcă să te convingă să renunți) și în timpul primei părți a respirației transformativă. Dar dacă rămâi cu modelul de respirație, aceasta aproape întotdeauna se disipă.

Ocazional, însuși modelul de respirație poate părea o luptă, și continuarea respirației mai profund decât în mod normal pentru mai mult de câteva minute poate fi dificilă pentru unii. Această luptă este o manifestare a rezistenței și poate fi însoțită chiar de auto-judecată, și gânduri de genul - „De ce ar trebui să fie atât de greu, este doar respirație, respir în fiecare moment?”

În acest articol, vom explora de unde vine această rezistență și cum să o gestionăm astfel încât să poți profita la maximum de sesiunile tale.

De Unde Vine Rezistența la Respirația Profundă și la Respirația Transformativă?

Opoziția față de respirația transformativă și continuarea cu respirația profundă și conectată într-o sesiune provine din mintea ta ego. Există câteva motive pentru care acesta își arată urâțenia în timpul respirației transformativă:

  1. În primul rând, ego-ul are o rezistență profundă la schimbare. Se teme de schimbare și crede că, prevenind-o, te păstrează în siguranță. Totuși, adevărul este de obicei exact opusul. Prevenind schimbarea, ego-ul te poate ține blocat în poveștile, obiceiurile și comportamentele vechi care nu îți mai sunt de folos, și te poate ține captiv în emoții și amintiri din trecutul tău.

  2. Ego-ul urăște să simtă emoții, iar respirația transformativă poate aduce la suprafață tot felul de emoții reprimate pentru a fi simțite și eliberate. Acest lucru îl sperie pe ego, care încearcă să prevină simțirea emoțiilor și cultivarea unei schimbări pozitive. Dacă consulți lucrările lui Wilhelm Reich, vei descoperi că el este cel care a descoperit că respirația restricționată poate fi rezultatul „armurii corporale”, o rezistență la simțirea emoțiilor. Această „armură musculară” sau tensiunea musculară este menținută în corp și blochează impulsurile de a acționa liber și se acumulează în corp până când perturbă bunăstarea fizică, emoțională și mentală a unei persoane. Lucrările sale subliniază ideea că durerea fizică și psihologică sunt rezultatul oamenilor care își restricționează respirația și creează această armură musculară.

  3. Un al treilea motiv pentru care mintea ego nu are interes în respirația profundă și în sesiunile de respirație transformativă este pentru că nu poate fi lăudată pentru aceasta. Ego-ul iubește lucrurile pentru care va fi lăudat și recunoscut. Respirația se întâmplă în mod natural. Mintea ego nu poate spune mândră „Vezi cât de bine respir!”. Nimeni nu îți va spune „Ești uimitor! Meriți faimă pentru respirația ta incredibilă!”. Respirația este atât de naturală încât ego-ul nu poate spune că este „făptuitorul”, așa că nu are interes în respirație.

Ce să Faci Despre Rezistența în Respirația Transformativă

Dacă experimentezi rezistență față de modelul de respirație utilizat în respirația transformativă sau față de sesiunea de respirație în sine, acesta este cu atât mai mult motiv să participi și să o vezi până la capăt. Adesea, cu cât rezistența este mai puternică, cu atât este mai puternică și revelația care urmează să apară. Ego-ul tău pur și simplu intensifică rezistența pentru a încerca să te „protejeze” de simțire și vindecare – pentru că aceasta echivalează cu schimbarea, de care ego-ul se teme profund. Dacă ți se întâmplă acest lucru, încearcă una dintre sugestiile următoare:

  • Refocalizează-ți atenția asupra respirației. Asigură-te că urmezi tehnica cu care ai început pentru câteva minute (respirație diafragmatică profundă prin gură, puțin mai rapidă decât în mod normal, fără pauze sau întreruperi). Dacă poți rămâne concentrat asupra respirației suficient de mult, ego-ul va pierde în cele din urmă interesul și își va slăbi strânsoarea. Această slăbire este ceea ce permite apariția unor emoții mari, înțelegeri și eliberări.

  • Alternativ, caută ce emoție este adusă la suprafață când apare rezistența. Poate fi frustrare, furie sau dezamăgire. Amplifică acea emoție, vizualizeaz-o răspândindu-se în tot corpul tău, devenind din ce în ce mai mare, și fă orice sunet tare pe care corpul tău vrea să-l facă pentru o perioadă de timp. Acest lucru te va catapultă aproape întotdeauna peste rezistență și profund în proces.

  • Dacă te simți frustrat că nu poți respira mai profund sau experimentezi o luptă interioară unde ego-ul încearcă să te convingă să renunți la tehnica de respirație – aruncă-te în frustrare. Permite-ți să o simți cu adevărat, să fie ca o forță a naturii, o acumulare a tuturor frustrărilor pe care le-ai simțit în întreaga ta viață. Reconectează-te la momentele în care ai simțit că nu făceai ceva corect sau nu puteai să faci ceva să funcționeze. Intensifică sentimentele de frustrare și apoi eliberează sunete și mișcări pentru a permite eliberarea lor.

Ce să Faci Dacă Te Lupti cu Modelul Însuși de Respirație Profundă

  • Dacă însăși respirația profundă este o luptă pentru tine, începe cu un pas mic. Renunță la tehnica de respirație despre care discut și găsește ceva care funcționează pentru tine, unde poți doar să miști mai mult aer decât în mod normal. Ce constat că funcționează pentru unii oameni este o respirație foarte profundă, dar lentă, adică puțin mai lentă decât în mod normal și făcând un sunet pe expirație, ca un „aahhhh” pentru prima perioadă de timp. Asta este cu ce aș începe. Dacă asta nu funcționează pentru tine, găsește o altă modalitate de a respira care să nu fie stresantă sau dificilă pentru corpul tău, dar care totuși mișcă mai mult aer decât respirația normală.

Gânduri de Încheiere

Rezistența este o parte naturală a vindecării și creșterii personale. Dacă o experimentezi, pur și simplu permite-i să fie acolo. Recunoaște prezența ei, predă-te emoțiilor pe care le aduce și întâmpină experiența. Odată ce îți poți deschide inima și te predai tuturor acestor experiențe și le întâmpini pe toate egal, fără excepție, ca parte din frumusețea și măreția de a fi în această încarnare umană, atunci ai stăpânit nu doar arta respirației, ci și arta vieții.

Credit: Michael Stone Breathwork Neurodinamic, Inner Camp Holosomatic Therapy

Vadim Turcanu, autor, specialist in depasirea fricilor si crearea schimbarii

Vadim Turcanu

Vadim Turcanu, autor, specialist in depasirea fricilor si crearea schimbarii

Back to Blog